Avsynkronisera filer från OneDrive

Ta bort synkronisering (avsynkronisera) filer från OneDrive

Ibland händer det att man vill avsynkronisera ett dokumentbibliotek som man tidigare har synkroniserat. Det kan bero på att man kanske inte längre behöver kunna komma åt filerna regelbundet. Ett vanligt fel som folk gör är att markera mappen och klicka “ta bort”. Eftersom mappen är synkroniserad med OneDrive kommer filerna då att raderas även på SharePoint.

För att inte sabotera för våra kollegor behöver vi avsynkronisera biblioteket på rätt sätt. Läs mer nedan!

Letar du efter "Synkronisera filer med OneDrive"?

Denna lathund förutsätter att du redan har synkroniserat filer från Teams eller SharePoint med OneDrive. Behöver du en guide för att göra synkroniseringen från början har vi även ett inlägg för det.

Skärmdump av synkade filer i OneDrive och Windows
Vi har även en guide för att synkronisera filer från SharePoint till utforskaren med hjälp av OneDrive.

Ta bort synkroniseringen i tre enkla steg

OneDrives inställningar

Det första steget är att öppna inställningarna för OneDrive. Det finns ett par olika sätt att komma dit (se skärmdumpar):

1) Genom att navigera till den synkroniserade mappen och högerklicka på en mapp eller fil.

2) Genom att högerklicka på OneDrive-ikonen längst ned till höger i aktivitetsfältet på datorn.

Skärmdump av OneDrivemappen och högerklick-menyn.
Navigera till den synkroniserade mappen och högerklicka på en mapp eller fil.
Skärmdump av menyn som visas när man högerklickar på OneDrive-ikonen i aktivitetsfältet.
Högerklicka på OneDrive-ikonen längst ned till höger.
Skärmdump av fönstret med OneDrives inställningar
Klicka på "Stoppa synkronisering" för de mappar du inte längre vill synkronisera.

Stoppa synkroniseringen

Väl inne i inställningarna för OneDrive ska du klicka på “Stoppa synkronisering” för de mappar du vill sluta synkronisera.

Man kan även klicka på “Välj mappar” för att sluta synkronisera vissa undermappar, utan att behöva synkronisera om ett helt bibliotek.

Vill du ta bort synkroniseringen för alla organisationens mappar från din dator väljer du “Ta bort länken till datorn” högst upp. Du kan även “Stopp synkronisering” för alla mappar manuellt om du vill.

Kontrollera molnet

Navigera tillbaka till din synkroniserade OneDrive-mapp. Om “Status”-kolumnen är tom kan du radera mapparna från din dator. Innehåller kolumnen symboler innebär det att den fortfarande är synkroniserad.

Skärmdump av molnstatusen för synkade filer i utforskaren.
Om "Status"-kolumnen innehåller någon symbol ska du inte radera objektet.

Valde du att ta bort ditt konto i föregående steg behöver du leta upp mappen på nytt eftersom den försvinner från snabbnavigeringen till vänster i utforskaren. Navigera till följande mapp:

Den här datorn > Lokal Disk (C:) > Användare > Ditt Namn > Ditt företags namn.

Mappen bör inte vara synkroniserad och du kan radera filerna från datorn.

Klart!

Nu har du avsynkroniserat mapparna från din dator och förhoppningsvis även rensat upp lite hårddiskutrymme på datorn.

Vill du synkronisera nya filer till din dator kan du läsa mer i vår guide för att Synkronisera filer till OneDrive.

Har du frågor är du alltid välkommen att skriva en kommentar nedan eller höra av dig till oss via kontaktsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *